Sarawak lebih dikenali
sebagai Bumi Kenyalang terletak di Kepulauan Borneo yang merupakan negeri
terbesar di Malaysia. Uniknya Sarawak dengan rakyatnya yang terdiri daripada
pelbagai suku kaum seperti Melayu, Melanau, Iban, Kayan, Bidayuh, Kenyah dan
lain-lain yang merangkumi sebanyak kira-kira 30 kumpulan etnik.
Sebagai sebuah negeri yang
mempunyai variasi bangsa dan suku kaum, tentu terdapat pelbagai kebudayaan yang
mewarnai kemajmukan negeri Sarawak. Misalnya adat resam, permainan tradisi,
pakaian tradisi, kraftangan, makanan tradisional dan sebagainya. Walaupun
setiap kumpulan etnik mempunyai kebudayaannya tersendiri namun ianya menjadi
satu dan telah sebati kepada semua rakyat Sarawak. Misalnya makanan tradisonal
kaum Melanau, yang paling popular iaitu Umai amat digemari oleh semua kaum di
Sarawak.
Pada kali ini, kita akan
berkongsi mengenai 10 Makanan Tradisi Popular Sarawak yang sememangnya tak
asing lagi kepada rakyat Bumi Kenyalang. Di situ sudah menunjukkan kepelbagaian
makanan yang melambangkan Sarawak.
1.Umai
Antara makanan tradisi kaum
Melanau yang berasaskan ikan mentah yang segar seperti ikan pirang, ikan bawal
hitam, ikan yu atau ikan terubuk. Namun lebih nikmat dan sedap sekiranya
menyediakan umai dengan ikan pirang.
Umai bukanlah dimakan secara
mentah, ikan yang telah disiang dan dibersihkan digaul bersama ramuan-ramuan
seperti bawang merah, bawang besar, cili, limau, halia dan bahan-bahan
sampingan yang lain. Campuran ramuan-ramuan inilah terutamanya limau dan halia
yang ‘memasakkan’ umai.
2.Ikan pais
2.Ikan pais
Biasanya ikan yang paling
popular digunakan untuk memais ialah ikan buris (hanya boleh didapati di Sungai
Rejang). Selalunya ikan yang kurang segar sedap dibuat pais lebih-lebih lagi
kalau jenis ikan kecil. Ikan kecil-kecil sedap dibuat pais seperti ikan jamah,
ikan kembung kecil atau ikan bulu. Ada yang membakar dengan balutan daun
kunyit, daun pisang atau daun nipah.
3.Lumek
Ikan lumek adalah sejenis
ikan yang isinya lembut dan mempunyai tulang yang sedikit. Rupanya licin
seperti belut, tapi isinya tak kental seperti belut, isinya lembut seperti
jeli. Kalau masuk dalam mulut terus hilang. Ianya sedap dimasak sup, pais atau
salai.
No comments:
Post a Comment