Sunday 28 July 2013

4 MAKANAN TRADISI SARAWAK

7.Obor-obor

Obor-Obor yang sering dijadikan pembuka selera turut merupakan makanan tradisi kaum Melanau. Obor-obor di perairan Sarawak tidak berbisa seperti obor-obor jenis putih, itu yang dijadikan sebagai makanan.

Ramuannya lebih kurang sama dengan umai cuma ditambah dengan kacang tanah yang ditumbuk kasar. Kalau nak pedas tambahkan cili api. Tak perlu tambah garam kerana Obor-Obor sudah masin. Kalau tak nak terlalu masam, kurangkan limau. Cubalah obor-obor ni, sedap tak terkata nikmat bagi yang pernah merasa.

8.Midin

Salah satu makanan begitu popular di Sarawak. Pucuk paku yang lembut, berdaun atau tanpa daun terbuka digunakan sebagai sayur atau ulam. Midin sedap dimasak dengan belacan.

9.Empasak(Pucuk ubi tumbuk)


Sayuran yang turut menjadi kegemaran rakyat Sarawak terutamanya kaum Iban. Pucuk ubi ditumbuk sampai lumat dan digoreng dengan ikan bilis dan belacan beserta lain-lain bahan sampingan. Berselera dimakan panas-panas bersama nasi dan lauk pauk lain.

10.Celorot

Sejenis kuih tradisi Sarawak yang diperbuat daripada tepung beras dan gula merah, adunan kuih dengan teksturnya sedikit kenyal dan manis kemudian dibalut dengan pucuk daun nipah sebelum dikukus sehingga masak. Ianya manis, lembut dan sedap! Kuih kegemaran masa kecil, semasa Ramadhan memang selalu minta ayah belikan untuk juadah berbuka.

No comments:

Post a Comment