Ayam (paling sedap ayam
kampung) yang dimasak di dalam buluh ini amat popular di kalangan kaum Iban dan
Bidayuh. Buluh yang digunakan untuk memasak ayam tersebut memberikan satu rasa
yang tersendiri kepada makanan tersebut. Selain ramuan-ramuan seperti bawang
putih, bawang merah, cili, daun ubi dan bahan sampingan lain menambahkan lagi
keenakan manok pansuh.
5.Linut
Sejenis makanan asli bagi
kaum Melanau. Ianya diperbuat daripada sagu mentah yang berasal dari pohon
sagu. Cara pembuatan linut mudah namun memerlukan teknik yang betul agar adunan
linut tidak keras.
Bahan-bahan untuk membuat
linut ialah sagu mentah dan air panas. Cara-cara membuatnya adalah dengan
menjiruskan air panas secara perlahan-lahan ke dalam besen yang diisi sagu
mentah. Jirusan air dan gaulan yang pantas perlu dilakukan dengan serentak agar
adunan tersebut labih sempurna.
Linut biasanya dimakan
bersama sambal yang diperbuat daripada belacan. Sayur-sayuran seperti terung
iban, midin (daun pakis) dan sayur labu adalah makanan sampingan yang biasanya
dihidang bagi melengkapi hidangan linut.
6.Tumpik Lemantak
6.Tumpik Lemantak
Juga merupakan makanan
tradisional kaum Melanau yang diperbuat daripada sagu (lemantak) yang dicampur
dengan kelapa parut dan dicicah dengan gula apong. Makan panas-panas tengah
hujan sedap ni.
is there any specific place that i could find these food near samarahan or kuching? i would like to do some research about it.
ReplyDelete